2012. október 30., kedd

Károly körút 14.

Nézz a magasba!

Körúti évszakok


A Kiskörúton az Astoria és a Deák tér között magasodik egy gótikus elemeket hordozó eklektikus, négyemeletes épület. Az 1904-ben készült ház építtetője a szalámikészítéssel foglalkozó, olasz származású Szevera Károly volt. A tervező, Schannen Ernő maga is sokoldalú személyiség volt. Az építészeten túl az irodalom is érdekelte. Versírás mellett Schiller-műveket fordított, és vígjátékot is írt.


Az épület szépsége a rohanó hétköznapokban kevésbé érvényesül, mert izgalmas látványa jóval szemmagasság fölé kerül. Alsóbb szintjei üzlethelyiségeknek adnak otthont. Az eklektikus homlokzat középső tengelye három zárt erkélyt mutat, melyeket félköríves ikerablakok fognak közre, előttük csúcsosan kiálló, háromszög erkélyekkel. A szinteket kőkorlátos minta választja el egymástól. Az épület tetejét csúcsíves, öntöttvas tornyok koronázzák. Az aprólékos kőfaragásokat a legfelső emeleten csillogó üvegmozaik képek teszik hangsúlyosabbá. A Róth Miksa-féle mozaikok a négy évszak allegorikus nőalakjait ábrázolják. A Tavasz világoskék ruhában körülötte virágokkal, a Nyár arany szoknyában egy napernyővel látható, az Ősz kezében szőlőfürttel, míg a Tél szép, sötétkék bundába burkolózva.


A díszes megjelenés harmóniában van a belső hangulattal. Keskeny, boltíves folyosón keresztül érkezünk a főlépcsőházhoz és az udvarból induló cselédlépcsőhöz. A körfolyosók tartóoszlopai sötét színűre mázolt öntöttvas megoldással készültek. A lengőajtók üvegei közül már csak egy mutatja az eredeti mart mintát.
A főlépcsőház olyan, mintha a régmúltban járnánk. A legfelső emelet virágkoszorús tükörmennyezetének stukkó díszei még épségben láthatók. A csodálatos mintázatú kovácsoltvas korlát a beszűrődő fény homályában különleges hangulatot teremt a patinás légkörben.



Forrás:
Helyszínbejárás
Adalékok a Belváros történetéhez I-II. - Budapesti Városvédő Egyesület. 1993.
Déry Attila: Belváros, Lipótváros, V. – TERC. 2005.




 
Eklektikus ház a körút törésénél



Díszes homlokzat - (Fotó: Bálint Imre)


Évszakok
(Fotó: Bálint Imre)








Főlépcsőház mellett kijutunk az udvarra


Körfolyosók díszes korlátja és az öntöttvas tartóoszlopok





A folyosó ajtajának mart, mintás üvege







Főlépcsőház korlátja




Régi kapaszkodó a málló vakolat mellett


Patinás fal virágmintával



Minta a megsárgult falon


Lépcsőház ablaka a beszűrődő fényben


Mennyezet


Virágkoszorú


Dísz a tükörmennyezet közepén



Sejtelmes hangulat


Kovácsoltvas korlátok





20 megjegyzés:

  1. Ezen a házon én mindig felhúzom magam ha meglátom, mintapéldája annak hogy egy gyönyörű épületet mivel lehet elcsúfítani,megcsúfolni... :(

    VálaszTörlés
  2. Megértelek. Most nézd inkább a szépségeit, mert van bőven! ;)

    VálaszTörlés
  3. Megint jó a témaválasztás: rég jártam a Károly körúton, el is felejtettem ezt a házat, pedig korábban feltűnt már, most, hogy olvastam róla, megint bevillant. Esetleg még a mai funkciójáról írhatnál, lakóház maradt?
    Igazad van, elvész a szépsége a kiskörúton.

    VálaszTörlés
  4. Sajnos nagyon kevés adat maradt a házról. Az viszont pozitív, hogy nem lakatlan, mint sok körúti ház. :)

    VálaszTörlés
  5. Ügyesen kinyomoztad a szalámigyárat;) A lépcsőháznak nem semmi hangulata van, gyönyörű az ajtóüveg, a mennyezet és a kovácsoltvas korlát is!

    VálaszTörlés
  6. Köszi! Engem teljesen elvarázsolt ez a ház. Kívül is gyönyörű, de a lépcsőháztól leesett az állam :)

    VálaszTörlés
  7. Valamikor augusztus-szeptember környékén jártam arrafelé, az egész Károly körút sokat változott az elmúlt időszakban. Nagyon szép, rendezett lett a környék és amint hallom még nincs vége a tervezett munkálatoknak. Akkor figyeltem fel én is ennek a háznak a homlokzatára, el is határoztam, hogy majd elmegyek arrafelé is fotózni. Aztán vizsgák jöttek elmaradt. Most meg már sötét van így marad jövőre :)
    Nagyon szép valóban, a leírásod pedig illik a ház hangulatához.
    A lépcsőház fantasztikusan szép, egyre-másra látok csodákat a budapesti városblogokban. Mennyi csoda mellett megyünk el naponta, úgy hogy nem láthatjuk.

    VálaszTörlés
  8. Örülök, hogy tetszett! :) Szerintem a városban minden ház megérdemelné, hogy vessünk rá egy-két pillantást. /Persze, vagy olyan is, ami többet is megérne ;)/ Ez a ház még jó állapotban van; meg fog várni nyárig! Jó fotózgatást!

    VálaszTörlés
  9. Jövöre kezdödik a homlokzat renoválása és a lépcsöház felsö része is már a régi pompájában tündököl. (ahogy az egyik fotón látszik is)
    Egy lakó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lakó! Nagyon örülök a jelentkezésnek :) Remélem, lesz alkalmam megnézni újra a felújítás után, hogy beszámolhassak a látottakról! :)

      Törlés
    2. Ez nagyon jó hír, örülök hogy felújítják, a környék legszebb épületet. Minden nap elmegyek előtte reggel és délután, nagyon gyakran felnézek rá, és minden esetben elszomorít az állapota.

      Törlés
    3. Kedves Lakó! Ki a közös képviselője a háznak? Szeretnék bejutni fotózni :) köszönöm!

      Törlés
  10. Beautiful photos. This was my neighborhood when I was a child. I actually have a photo of this building also because it's by my old home.

    VálaszTörlés
  11. Öröm olvasni, hogy, ha lassan is, (nyilván anyagi okokból), de elindulhatott a ház rendbe tétele. Amint azt Catflower is írta, a lépcsőház korlátja a cikkben említettől eltérően nem önött-, hanem kovácsolt vas. A folyosók tartóoszlopai pedig nem faragottak, azok valóban önöttvasból vannak.
    Köszönet a szép fotókért, mert manapság nem is egyszerű dolog a házak kapuját ismeretlen látogatóként átlépni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm én is, a kiegészítésekkel együtt! A cikket is kikovácsoltam, és helyretettem az öntött- és kovácsoltvasakat is! :)

      Törlés
  12. K
    Kedvenc épületeim egyike és most végre szemügyre vehettem a mozaik nő alakjait....a lépcsőházi mennyezet,a fal diszítése és a folyosóajtó mart üvege csupa meglepetés!!! köszi

    VálaszTörlés
  13. Nagyon örülök az írásnak, fotóknak, mert többektől érdeklődtem már a ház után -- annyira tetszett. Máig senkitől nem kaptam választ, pedig idegenvezetőket is faggattam. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  14. Ebben a linkben más a ház építésével kapcsolatos történet:

    http://www.centropa.org/hu/photo/karoly-korut-14

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A linken elérhető visszaemlékezésben egyetlen szó sincs arról, hogy mikor épült a ház, és arról sem, hogy ki volt az építtető.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.